Една пикантна добавка може да направи кафето ви много по-добро. Според информация,

...
Една пикантна добавка може да направи кафето ви много по-добро. Според информация,
Коментари Харесай

Учени разкриха невероятен трик, за да направите кафето по-малко горчиво

Една пикантна добавка може да направи кафето ви доста по-добро. Според информация, която се появи в обществените медии, прибавянето на дребна щипка сол към кафето може да понижи горчивината и да разкрие други усети, които другояче биха били изгубени.

Този трик не е толкоз чудноват, колкото наподобява и в действителност си има научно пояснение, пише ScienceAlert. Известно е, че натриевият хлорид или готварската сол е доста ефикасен при угнетяване на горчивината в кафето, както е във всички типове храни.

Учените приписват способността на солта да потиска горчивината на нейната известност като кулинарна съставна част през цялата човешка история. Маскирайки чувството за мъка, солта разрешава на други усети, като наслада или умами, да излязат нескрито.

Въпреки че теорията за вкусовата карта на езика е развенчана, в устата има разнообразни рецептори, които са чувствителни към избрани типове усет. Солният рецептор е прочут като епителен натриев канал (ENaC), а рецепторите за горчив усет принадлежат към фамилията TAS2R.

Проучване от 1995 година сподели, че солта дейно маскира горчивината в примес от сладки и горчиви съединения. Въпреки това, макар че прибавянето на сол прави усета на сместа по-сладък и по-малко горчив, горчивите съединения не потискат усета на солта.
 мъка на кафето, сол и кафе, угнетяване на горчивината на кафето, натриев хлорид, вкусови рецептори, печене на кафе, подслаждане на кафе, възстановяване на усета на кафето, традиция на шведското кафе, кафе на американския флот Проучване от 1995 година сподели, че солта дейно маскира горчивината в примес от сладки и горчиви съединения.
Не е изцяло ясно по какъв начин солта потиска горчивината, само че изследванията при мишки демонстрират, че при високи концентрации солта задейства освен ENaC, само че също и киселинни и горчиви рецептори. Смята се, че това основава противен усет и яденето на прекалено много сол едновременно може да бъде рисково.

Въпреки това, малко количество сол може доста да понижи горчивината. В предишното осоляването беше постоянно срещан метод за понижаване на горчивината на зеленчуци като патладжан и брюкселско зеле. А на някои места, като Виетнам, към кафето нормално се прибавя сол, с цел да се усъвършенства усетът му.

Ако не обичате сладко или млечно кафе, щипка сол може да бъде потребна, изключително в случай че инцидентно сте преварили кафето си и най-после сте го изгорили. Започнете с дребна щипка и коригирайте по ваш усет.

От друга страна, в случай че наблюдавате приема на натрий, има други благоприятни условия за угнетяване на горчивия усет, като трапезна захар и мляко. Може би би трябвало да опитате шведската традиция да добавяте осолено месо или сирене към кафето.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР